+90-212-706-1010

paylasım programları müstehcenlik

Paylaşım Programları

E-donkey, e-mule, torrent ve benzeri dosya paylaşım ve indirme programları müstehcen fotoğraf ve videoları indirimede kullanıldığı için müstehcenlik suçlarıyla ilgili soruşturma ve davalarında bu programların ismi sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bu tür indirme programları geçmişte ilk olarak e-donkey olarak kullanıma sunulmuş, ardından e-mule isimli programın çıkmasıyla bu paylaşım uygulamları popülerliğini devam ettirmiş ve son olarak da torrent ağına evrilmiştir. Dünyanın her yerinde yasadışı içerek kabul edilen ve bizim “yasak müstehcenlik” dediğimiz içerikler normal internet sitelerinden ziyade bu tür paylaşım networkleri üzerinden dağıtıma sunulmaktadır.

1. Paylaşım Programları Kullanmanın Niteliği

Bu tür programlar bir yandan diğer kullancıların disklerindeki veriyi parçalara ayırıp download ederken öte yandan kısmen de download edilmiş verileri diğer kullancıların paylaşımına açıp upload etmektedir. Bu programların mantığı hem indirme hem yükleme mantığına dayanmaktadır. Dolayısıyla bilirkişilik yapan bazı polis memurları bilgisayarda müstehcen görüntü bulunması durumlarında bu tür paylaşım programıyla müstehcen görüntü indirdiğini tespit ettiği kullanıcıları sadece müstehcen görüntü bulundurmaktan değil aynı zamanda müstehcen görüntü paylaşımı yapmaktan yani müstehcen görüntüyü başkalarına vererek dağıtma suçu işlediklerine dair kanaat yazabilmektedir.

Hatta bazen bu tür e-mule ve torrent programlarıyla müstehcen görüntü indirmeyi  TCK madde 226(5) kapsamında yayın yapma olarak mütalaa eden bilirkişi raporları dahi mevcuttur. Yayın suçlaması ise müstehcenlik suçu türleri arasında 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası gerektiren en ağır müstehcenlik suçlarından birisidir. Dolayısıyla bu halde müstehcenlik suçunun cezası bir hayli artmaktadır. Ancak genel olarak müstehcenlik suçu düzenlemesindeki yanlışlıklar nedeniyle zaten ceza adaleti bakımından TCK madde 226’nın sorunlu olduğunu söylemek mümkündür.

2. Paylaşım Programı ve Müstehcenlik Suçu

Ancak bu yorum aşırı hatalı hatta külliyen olduğu ortadadır. Nitekim hiçbir kullanıcı görüntü haline gelmiş yekpare bir veriyi başka bir kullancıya doğrudan aktarmamaktadır. Bu tür programlar aynı veriyi bilgisayarında bulunduran birden fazla kullancıdan aynı anda veya farklı zamanlarda küçük veri parçaları olarak alınmakta ancak bu veriler alınırken henüz bu parçalar görüntü özelliğini taşımamaktadır. İndirilen görüntünün tüm parçaları arklı fraklı kullancılardan küçük parçalar halinde indirilmekte ve bunlar daha sonra indiren kullancının bilgisayar diskinde birleştiği anda görüntüye dönüşmektedir. Dolayısıyla bu veriler indirilirken veya diğer kullancıların bilgisayarına yüklenirken ortada henüz suç teşkil eden müstehcen ürünler veya görüntüler bulunmamaktadır. Bu itibarla henüz oluşmamış ham bir veriyi meshtencen görüntü saymak ve paylaşım ya da yayın yapıldığını iddia etmek abartılı olmaktan öte abes bir yorum olacaktır.

3. Paylaşım Programıyla Müstehcen Görüntü İndirme

Paylaşım programlarıyla müstehcen görüntü indirmenin en fazla TCK 226(3) ikinci cümle kapsamına girebileceği kanısındayız. Daha açık bir ifadeyle bu fiilin müstehcen görüntü bulundurma kapsamında olacaktır. Müstehcen görüntüyü verme veya yayın durumunun söz konusu olabilmesi için failin bu görüntüyü doğrudan görüntü olarak ve bir bütün şeklinde birinin kullanımına sunması gerekir. Eğer fail paylaşım programlarıyla indirdiği müstehcen nitelikli görüntüleri doğrudan ve bir bütün olarak paylaşmamış veya yayınlamamışsa bu durumda verme ya da yayın suçlamasının dayanağı olmayacaktır. Dolayısıyla ve özetle bir müstehcen görüntüyü tarayıcı ile indirmek ve paylaşım programlarıyla indirmenin suçun oluşumu bakımından bir farkı bulunmamaktadır. Hukuki görüşümüz bu olsa dahi bazen müstehcenlik suçunda soruşturma işlemlerini yürüten polis veya jandarmanın hazırladığı bilirkişi raporunda bunun aksine kanat yazdığına da rastlamaktayız.

Hukuki Destek

Paylaşım programları olan e-mule veya torrent gibi paylaşım programlarıyla müstehcen görüntü indirdiği iddia edilen kişiler haklarındaki soruşturmayı öğrenir öğrenmez mutlaka uzman bir avukattan destek almasınız tavsiye ederiz. Nitekim yanlış veya eksik verilen bir ifadenin telafisi çok veya imkansız olabilmektedir. Müstehcenlik suçu nedeniyle soruşturma altında olan kişilerin az bir kısmı ifadeye davet edilmekte ancak büyük bir kısmı davet edilmeksizin evlerinde polis veya jandarma tarafından arama el koyma operasyonu yapılmaktadır. Ancak hangi şekilde olursa olsun müstehcenlik suçu soruşturması altında olan kişilerin vakit kaybetmeden hukuki destek alması yerinde bir karar olacaktır.

Leave a Reply